subota, 16. siječnja 2016.

Uskrsnuće Babe Jage

Baba Jaga, Baba Roga,..., ta stara vještica i jedan od aspekata Babe, sadržavala je u sebi sve aspekte i ženstvenosti i života od rođenja do starosti i smrti, i kao takva bila je u stanju komunicirati sa, odnosno integrirati sve duhove prirode predslavenskog doba, kao i Božice / Bogove praslavenskog panteona, što ju je činilo vrlo moćnom. Zato je ona u patrijarhalnim tradicijama postala zastrašujući lik kojeg je trebalo uništiti ili barem rascjepkati u nepovezane dijelove. 

 Ona može biti vrlo velikodušna, ali i izuzetno opasna kada je ljuta ili uvrijeđena, no odbacivanje Baba Jage znači odbacivanje vlastite snage i znanja.Ona je ta koja odabire i inicira ljudsko biće, ne obratno. Ako je u pitanju samo znatiželja, ne preporučuje se pristupiti joj.. Onaj kojem je cilj moć, na pogrešnom je putu, a oni koji je traže ne znajući zašto, bolje da je zaborave. Ona daje iznimno teške zadatke i prema onima koji nisu spremni ili nisu u stanju dovršiti ih nije milosrdna. Njen dom je okružen ogradom od kostiju onih koji su pokušali ispuniti njene zadatke i doživjeli neuspjeh.

Baba Jaga nije nimalo suosjećajna, zapravo krajnje je okrutna, pogotovo ne prema onima koji su zaboravili na prihvaćanje i poštovanje ženskog principa. ... Suosjećanje, smjernost i opraštanje može pomoći da se preživi ogroman protok energije kad je ona u pitanju.. Naravno duboko poštovanje za Zemlju i svu njezinu djecu, ne samo ljude. U mnogim se tradicijama priziva Baka Zemlja ne samo Majka Zemlja. 

Baba Jaga će doći, pomoći ili odmoći ako ona želi, kad želi i u obliku koji ona odabere. Ljudi mogu kontrolirati mnoge druge sile, ali nikada neće biti u mogućnosti kontrolirati Baba Jagu. Pokušavajući je uništiti, patrijarhalna civilizacija poništila je samu sebe. Baba Jaga jača i od samog vraga. Ona ga najbolje poznaje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.