utorak, 5. siječnja 2016.

Šamanizam na Balkanu

Povratak korijenima je proces i traje cijeli život, a mi smo samo putnici u Smrt... 

Šamanske tradicije su one u kojima su šamani bili centar zajednice  i vični ulascima u stanja transa, a o njihovim znanjima i vještinama ovisio je ne samo opstanak zajednice i ljudske vrste, nego i skladan razvoj cjelokupnog života na planeti. Destruktivne sile preusmjerile su zdrave evolucijske procese u devijantno stanje civilizacije kakvo imamo danas, a  šamanske kulture istrebljivane su tisućljećima... rezultati su na planeti više nego vidljivi... 

Dakle, šamanizam (u širem smislu od samo sibirskog) karakteristika je predslavenskog razdoblja, kako na Balkanu, tako i šire. Zemlja nam je Pramajka, u njenu se utrobu naša tijela vraćaju. 

Staroslavenska pak civilizacija bila je razrađenija, ali i dalje duboko povezana s prirodom, a balkansko vještičarenje može, a i ne mora, biti povezano sa staroslavenstvom. Balkanske "šamanke i šamani" odabrani su i inicirani su direktno od duhova prirode odnosno onostranih sila, oni jesu u stanju ulaziti u različita stanja transa i da, oni mogu svoje djelovanje kanalizirati kroz staroslavenski paganski krug kao žreci, ali mogu i kroz kršćansku krunicu. Šamanizam, vještičarenje i staroslavjerje, mogu, ali ne moraju biti direktno povezani. 

Iako su staroslavenska božanstva personifikacija duhova prirode, neka od njih su, ako ne važnija, onda barem drevnija. Veles, koji prebiva u podzemlju, u korijenu stabla nosi snažnu simboliku, puno dublju od one isključivo patrijarhalne, kao starca predstavljenog medvjedom ili bikom. I njegovi predstavnici ZMija (ženski simbol) i ZMaj (muški) imaju isti korijen kao ZEMlja ili ZIMa ili ŽENa. Postavlja se pitanje, je li Veles isključivo muški lik i koga je Perun kao snažni muški arhetip prividno porazio? Simbolika vječite igre svjetla i tame koja se iz današnje perspektive interpretira kao borba...Sličnu simboliku ima i Quetzelqoatl, pernata zmija.  Ili yin-yang...

Cjelovita slika doslovno blješti iz svih simbola ukoliko ih znamo iščitati....i s povjerenjem krenuti na samotno putovanje na tihi poziv Duha.











Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.